Ruski lekari savetuju trebaju li nam dodaci vitamina D?

by | 24.07.2017

Mnogi pitaju zašto u slučaju osteoporoze treba uzimati vitamin D kad ga ionako dobijamo hranom, a, osim toga, on se sintetizuje u našoj koži na suncu. Moja drugarica je razmišljala o ovom pitanju i zaključila da prirodnog vitamina D zaista ima u nekim proizvodima: u masnim vrstama ribe i ribljem ulju, svinjskoj i goveđoj jetri, puteru, žumancima.
Ali, dobra riba je skupa, riblje ulje je odvratno, a ako jedemo mnogo jetre, putera i jaja, onda će od viška holesterola nastati ateroskleroza. S druge strane, dovoljno je 15–20 minuta dnevnog uticaja UV zraka na kožu da bi potrebe organizma za vitaminom D bile zadovoljene. Ali kod nas je leti sunce uvek jako, ne može se ići bez odeće, vazduh je pun dima, a utiču još i godine – kod starijih skoro da i nema sinteze vitamina D, ma koliko da se sunčaju. Zato je obolelima od osteoporoze bolje da uzimaju biloške dodatke s vitaminom D, koji se kupuju u apotekama.
Viljnit, Penza

Komentar lekara:
Kao biološke dodatke možete koristiti kako preparate na bazi vitamina D tako i njegove aktivnije derivate. Ali, ne treba ih uzimati bez konsultacije s endokrinologom: u dosta situacija to može naškoditi bolesniku.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com