Ruski pedijatri savetuju: Masirajte mališane!

by | 03.07.2017

 

Svi roditelji maštaju o tome da svoju decu odgaje zdravu i srećnu. Iako mnoge mlade mame potcenjuju važnost masaže, ruski stručnjaci tvrde da je ona jedan od faktora koji obezbeđuju kvalitetan razvoj beba.

Dr Olga Loboda, pedijatar

Razgovor o dečjoj masaži treba početi od toga da ona može biti lekovita i preventivna. Prema tome, lekovita masaža jednostavno je neophodna mališanima, npr. u slučaju displazije kukova, tortikolisa, problema s mišićnim tonusom. A preventivna masaža primenjuje se kod zdrave dece radi poboljšanja emocionalnog i fizičkog razvoja, kao priprema za funkcije kao što su okretanje, puzanje, sedenje, hod i dr. Uopšte rečeno, masaža ispoljava mnogostruk, izuzetno blagotvoran uticaj na detetov organizam. Zahvaljujući masaži, s kože se nervnim putevima prenose mnogobrojne struje impulsa koje, kad dođu do kore velikog mozga, imaju tonizirajući uticaj na centralni nervni sistem, usled čega se poboljšava njegova funkcija – kontrola nad radom svih sistema i organa i njihovo regulisanje.Pored toga, masaža doprinosi čeličenju organizma. Veoma dobro slaže se s gimnastikom i plivanjem mališana, a sve to je ulaganje u njihovo buduće zdravlje!
PRAVILA ZA MASAŽU
Da bi masaža donela detetu korist, veoma je važno poštovati čitav niz pravila. Masaža se obavezno sprovodi u kurama. Ako je reč o masaži u preventivne svrhe, onda se tokom prve godine sprovode četiri kure masaže po deset seansi: u trećem, šestom, devetom i dvanaestom mesecu. Lekovita masaža propisuje se polazeći od detetovog stanja, dok u slučaju ozbiljnih oboljenja lekovitoj masaži može da se pristupi već u prvoj nedelji rođenja i kura se obično sastoji od 15–20 seansi. Prve seanse masaže traju najduže 15–20 minuta, a zatim mogu da se produže do 40 minuta. Pored dužine trajanja, postepeno jača i intenzitet seanse. U početku masaže treba da budu blage – uglavnom je to glađenje, zatim se postepeno uvode i drugi elementi: trljanje, lupkanje, razgibavanje. Masaža se radi 30–40 minuta posle dojenja ili 30–40 minuta pre njega.
ZAŠTO MALIŠAN PLAČE
Mnoga deca plaču tokom masaže i to takođe ne može da ne zabrinjava roditelje. U stvari, od klasične preventivne masaže dete treba da oseća samo zadovoljstvo – ne bi trebalo da bude suza! Međutim, prilikom lekovite masaže stvar je složenija. Nažalost, kad se u masažu po potrebi dodaju elementi masaže po tačkama i manuelne masaže, dečja reakcija neće uvek biti pozitivna.

NAUČNO DOKAZANO
Snagu masaže potvrđuju i rezultati ispitivanja kod nedonoščadi. Sva deca koja su učestvovala u eksperimentu podeljena su u dve grupe. Mališanima iz prve grupe svaki dan rađena je laka masaža, dok onima iz druge grupe nije. Posle deset dana eksperimenta deca iz prve grupe bila su 50% teža nego ona iz druge, mada su hranjena na isti način. Pored toga, klinci iz prve grupe bili su aktivniji i življe su reagovali na okolinu.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com