Ruski stručnjaci odgovaraju na vaša pitanja!

by | 14.07.2017
Pixabay

 

ŠTA ZNAČI „FAKTOR RIZIKA“
Objasnite mi, molim vas, medicinske termine „rizična grupa“ i „faktor rizika“.
Olgica, Beograd

Odgovara: Dr I. A. Golikova, internista
Ljude kod kojih postoji opasnost od razvoja nekog oboljenja lekari zovu „rizičnom grupom“. Osobe koje pripadaju određenoj rizičnoj grupi treba da sprovode preventivne mere, recimo, homoseksualci od zaraze sidom, a ljudi s povišenim sadržajem masti u krvi – od razvoja ateroskleroze i drugih kardiovaskularnih oboljenja.
Faktori koji utiču na pojavu, razvoj i komplikacije određene bolesti nazivaju se „faktorima rizika“ za određeno oboljenje. Faktori rizika mogu biti kako spoljašnji, objektivni razlozi – ekološki, meteorološki, profesionalni i slično, tako i subjektivni: loše navike (pušenje, konzumiranje alkohola), višak kilograma, pojava hroničnih oboljenja i drugo.
Tako su, recimo, faktori rizika za pojavu kardiovaskularnih oboljenja gojaznost, povišen holesterol (višak masti u krvi), pušenje, konzumiranje alkohola, porodične predispozicije.

 

PIŠITE NAM I VI: [email protected]

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com